hits
07:20
19.07.2015

Det er noe vi alle har vært bort i. Kjerringråd, og det verste er jo at veldig mange faktisk fungerer.

Vi kan jo begynne med noe som så fin heter meldugg, og hvordan bli kvitt dette.

  
Mange sliter med dette på plantene sine, og det kan komme både når det er for varmt, og tørt, og når det er fuktig. Det heter seg at det ikke går fra plante sort til plante sort, men et område kan tydeligvis bli stort med angrep.  Meldugg er en plante sykdom, og den kommer av sekksporesopper. Det finnes opp til 100 arter , og de lever på mange forskjellige planter. Spesielt glad i roser er de, og når man først har fått det må en behandle det så raskt som mulig. Det ser ut som hvit eller gråaktig belegg som dekker plantene ganske kjapt. Det ser ikke spesielt pent ut, og rosene eller annet som er angrepet ser vissen og død ut. For å behandle dette er det mange gode råd. Det brukes melk, grønnsåpe eller bakepulver i en blandingsformel.

1. Skummet melk da blander man 50/50 og sprayer det på.


2. Bakepulver blandes med grønnsåpe og om du lager en blanding på 10 liter så må du ha ca 9 liter vann, 5 dl grønnsåpe, og 5 ts med bakepulver. Bland godt og sprøyte på planten. Gjenta behandlingen til du ser det er borte. Jeg kniper også bort det som er dødt/ vissent.


3. Grønnsåpe og vann da er det en  kork pr liter.

4. Så kan en kjøpe noe hos gartnere ogå, men det koster en god del mere enn hva denne behandlingen gjør.

Lus på Roser.

 
Bilder lånt av Google

Det er utrolig kipt når de grønne monstrene begynner å spise på rosebuskene. Rosene er ikke glade i besøket, og man ser lett på en rose når den er under angrep av lus. Den henger med hodene, og knoppene går tregere , og kanskje de ikke engang åpner seg.

Den oppskriften som de fleste bruker, og som har vist seg veldig effektiv er:

10 liter vann i en bøtte + 2 dl grønnsåpe. Så skal man ha i olje, ca 3 dl, og en ts bakepulver. Man kan også ta i 2 dråper Zalo. lag blanding og ta den på en sprutflaske. Spray plantene godt. Gjentak behandlingen til du ser den er fri. Dette kan ta noen dager. For at det skal gå fortere har jeg lært at to korker med rødsprit i tar livet av utyskene kjappere, og det skader ikke rosene. Dette har jeg gjort i mange år selv. Både inne og ute.

Min blanding

10 liter vann+ 2 dl grønnsåpe, og to korker med rødsprit. På en sprutflaske, og gjør det samme som over. Jeg har aldri opplevd sorte før nå her om dagen, og det var ikke på rosene. Jeg sprøyter på, og satser på at angrepet gir seg.

Maur i hagen.Jeg har faktisk fått maur i år for første gang på mange mange år. Da er gode råd dyre. Jeg har lært opp igjennom at når man først får maur så er det et problem som vokser fort, og det ønsker man ikke. Jeg har en blanding som jeg har lært av min mor. Hun oppdaget det tilfeldig.

Når hun vasket huset kastet hun bestandig bøtta med grønnsåpe utenfor, og der forsvant maurene. jeg har tatt denne til meg, og jeg blander grønnsåpe og vann som om jeg skulle vakest gulvet. I tillegg har jeg en kork med salmiakk i. De er ikke glade i blandingen.  Så har jeg lest at saften FunLight skal gjøre samme nytten, men det har jeg ikke prøvd. Mange har prøvd og de sier det virker.

Så kjærring råd skal en kimse av. Det er ting mange har prøvd i mange mange år, og stort sett fungerer de godt. Dette hjelper deg til å holde hagen din fin, og så kan man nyte plantene.


Friske roser.


Masse frisk farger i hagen.

Slik ser de ut når det ikke gir seg med regnet. Det har jeg ingen gode råd mot dsverre...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet 19.07.2015 klokka 07:20. Ligger i kategorien Exteriør. 8 kommentarer8 kommentarer

Heisann, jeg er oppvokst med masse kjerringråd, min mor har alltid et alternativt råd mot allt og ja, mange ganger har det fungert også. Ønsker deg en fortsatt fin sommer. Har du tid en dag så ta gjerne en titt innom bloggen min også. Får jeg en kommentar fra deg blir jeg kjempeglad

Skrevet 19.07.2015 klokka 08:21
Kjerringråd er stort sett uendelig mye billigere, og mye mindre farlig en det man kjøper. Så jeg er stor tilhenger av det. Men jeg fikk masse lus på rosene mine, og grønnsåpe hjalp ikke (eller jeg var gjerne for utålmodig) da måtte jeg nesten kjøpe et middel. Så hadde jeg vist om deg før så hadde jeg heller forsøkt ditt råd.

Skrevet 19.07.2015 klokka 10:26
Maren: Hei. Kjerringråd er viktige. De virker mange av de, og man slipper unna rimeligere vanligvis.
Jeg bruker mange slike råd og det fungerer godt.
Skal titte innom deg:)

Skrevet 19.07.2015 klokka 10:56
morsmiddag: Ja lus på roser er kipt. Jeg passer på som kleggen nå. Mye regn gjør at de lett kommer tilbake. Skal ikke ha noe av det.
Sjelden jeg kjøper dyre midler... Heldigvis, men må jeg så må jeg.
Det tar litt tid før man blir kvitt de. Tålmodighet er også en dyd:)

Skrevet 19.07.2015 klokka 10:58
Vi skal kanskje slepe oss bort i Botanisk hage i dag..DER skulle du vært vettu :-)

Skrevet 19.07.2015 klokka 12:58
frodith: Ja der kunne jeg ha tenkt meg en tur uten tvil?
Bestandig gøy å gå på slike plasser. Bare 3 uker til jeg skal tusle rundt i Amsterdam om jeg finner den hagen som er planen? Satser på det.:)

Skrevet 19.07.2015 klokka 13:13
Takk for tips, kjerringråd skal man ikke kimse av.

Nydelig bilder!

Skrevet 19.07.2015 klokka 13:31
GlamGirl: Nei helt rett.. Gode gamle kjærring råd er bra å ha med seg i bagasjen.:)
Takker for det.:)

Skrevet 19.07.2015 klokka 13:40


Skriv en ny kommentar
Vanja Ch. Kvalstad ( Inne-ute-Ferdig) Interesser og arbeid går som hånd i hanske.

Naviger i bloggen

Bloggdesign

Design og koding på denne bloggen er gjort av RRH Webdesign.