hits
11:07
01.07.2015

Jeg har skjønt etter hvert hva som skal til for å få plantene til å trives bedre, og da skal man dele rådene har jeg lært. Om ikke stopper det jo opp helt for noen, og andre får alt. Det vil vi ikke ha noe av.


Trærne trenger oksygen for å la røttene bli kraftige og gode. Jo kraftigere de er jo bedre vekst vilkår får faktisk treet. Det er hovedgrunnen til at vi lager en runding rundt trærne når vi setter de ned. Gresset er ganske så tett, og det vokser mye annet med gresset også som gjør at røtterne kanskje ikke oppnår det optimale om de blir stående slik ned i gresset.


På plenen hjemme hos meg har jeg laget en god åpning rundt trærne. Dette for å la de ha best mulig sjanse til å klare seg. En annen ting jeg har gjort er å legge duk over , og selv har jeg brukt bark, men om man ønsker en bedre varme til trærne anbefales det å bruke grus, stein osv. Dette kan være veldig bra når man sliter med mye tele og kulde generelt.

Enkle regler hentet fra skoleboken. Hageniboks

 

1. Når en plante utvikler seg fra et frø starter den med å sende ut en liten rot som av seg selv finner veien nedover i jorda. Rota utvikler små lyse rothår som suger til seg vann og mineraler (næringsstoffer) fra jorda. Dette sendes oppover i planten, og er livsviktige byggesteiner for alle plantens livsprosesser. Rothårene lever bare kort tid, og røttene må ha plass og forhold til å utvikle seg for å utvikle nye rothår.

2. Rota gir plantene et ankerfeste i jorda. Planter skal tåle vind og vær, og under ideelle forhold regulerer plantene dette stort sett selv ved å utvikle røtter som er kraftige nok til å støtte de delene av plantene som vokser over jorda. Står planter utsatt til eller vokser på mindre ideelle steder hender det at plantene velter. Dette kan også skje om røttene av en eller annen grunn blir skadet, enten av sykdom eller ved at vi har skadet dem mens vi utførte en eller annen oppgave i nærheten av planten. Vanligvis får ikke veltede planter store konsekvenser annet enn det estetiske, men rotvelt av trær kan være en farlig og alvorlig affære.

3. Rota må ha tilgang til oksygen for å overleve og utvikle seg. Dette er fordi celleåndingen i rota stopper opp om det blir mangel på oksygen. Oksygenet som røttene tar opp fra jorda brukes til celleånding.

Da jeg plantet trærne tenkte jeg ikke over hva som var viktig første gang, men jeg har sett etter hvert som jeg har jobbet hva som trives hvor, og da var det jo lett å lege to og to sammen.

En annen ting. Mange sier at trærne må ha en viss størrelse rundt seg. Det er faktisk slik at røtter vil gå inn i hverandre, men de oppnår allikevel den plassen de trenger. Så lenge du er bevist på hva du ønsker og hvorfor kan du gjerne plante litt tettere.


Så jeg ønsker dere lykke til med planting av trærne deres, og ikke gi opp om det ikke blir perfekt den første gangen. Alt må læres.

 

 

Skrevet 01.07.2015 klokka 11:07. Ligger i kategorien Exteriør. 10 kommentarer10 kommentarer

TNN

Veldig bra :)

Skrevet 01.07.2015 klokka 12:32
TNN: Et viktig råd er vell verdt å ta med seg.:)

Skrevet 01.07.2015 klokka 13:43
Tusen takk og oi liksom, gjett jeg må få gress vekk rundt trærne nå, men det er mist 100 grader ute nå <3

Skrevet 01.07.2015 klokka 16:09
ladyaugust: Ja ikke sant:) handler om å gi de det lille ekstra:)
Godt og varmt. Jeg klager ikke, bare nyter:)

Skrevet 01.07.2015 klokka 16:32
hahaha jeg skjekka det nye plommetreet mitt og det var nesten dødt....og så begynte jeg å lese på den lappen på buska og der sto det at det skal ha en bøtte med vann 2 ganger i uka...og jeg har ikke gitt det så mye som en dråpe føre i går, men nå skal det få mer når temperaturen synker litt til,kvelden :)

Skrevet 01.07.2015 klokka 17:21
ladyaugust: Oi oi oi? De trenger vann uten tvil. Du har ikke vært snill nå.:)
Jeg må nå smile litt av deg også da.:)

Skrevet 01.07.2015 klokka 20:31
Jeg er jo fra nordnorge vettu og der trenger vi ikke vanne når vi planter for det er tele i jorda nesten hele sommeren skulle en tro, så jeg hadde null peiling på at det måtte vannes, men det vet jeg nå <3

Skrevet 01.07.2015 klokka 21:01
ladyaugust: Det er jo sant det..
Tele nordpå, og ørken sørpå. Ikke lett bare det.:)

Skrevet 01.07.2015 klokka 21:08
I dag har jeg lagt duk i en god runding rundt frukttrærne jeg plantet, gresset ble jo fjernet da jeg plantet de. Og fylt godt med bark over. Så nå håper jeg det blir bra.. og har tatt bilder også :D Tusen takk for tips

Skrevet 01.07.2015 klokka 22:49
dedicat: Flink du er da. Dette blir bra skal jeg si deg. Nå kommer de til å få et godt og sterkt liv::)

Skrevet 01.07.2015 klokka 23:06


Skriv en ny kommentar
Vanja Ch. Kvalstad ( Inne-ute-Ferdig) Interesser og arbeid går som hånd i hanske.

Naviger i bloggen

Bloggdesign

Design og koding på denne bloggen er gjort av RRH Webdesign.