hits
10:06
08.05.2015

Det er så mye snakk om H- soner når vi snakker om planter, og jeg har egentlig ikke tenkt så mye over det utenom når jeg reiser rundt omkring i utlandet, og ser hvordan plantene er enten mye større eller klarere i fargene. Det gjør jo at en lurer litt. Planter trenger av og til litt hjelp, men får de det vil de trives og vokse nesten hvor som helst. Det handler om å legge forholdene til rette, og at en faktisk tar seg den tiden det vil ta. Her er hastverk lastverk dessverre.

Utdraget av sonene har jeg kopier av Hageselskapets Klimakart


 Sone 1 (H1) Finnes i ekstra lune og varme hager innen sone 2. Den vises derfor ikke på kartet. Se sone 2 og vurder klimaet på plassen.

 Sone 2 (H2) Ligger nær kysten, men innenfor skjærgården fra Risør til Sognefjorden.

 Sone 3 (H3) Ligger nær kysten i Oslofjorden, videre i et belte innenfor og utenfor sone 2 fra Risør til Sogn, og så igjen i et belte innenfor den værharde kysten nordover til Kristiansund.

  Sone 4 (H4) Dekker de beste områdene i lavlandet på Østlandet, et bredt belte innenfor sone 3 fra Telemark til Nord-Hordaland, små områder i de indre fjordene fra Sogn til Nord-Trøndelag og små, ytre kystområder i Møre og Romsdal.

  Sone 5 (H5) Dekker det meste av lavlandet på Østlandet, nedre del av dalføra på Øst- og Sørlandet, små lommer i indre fjordstrøk på Vestlandet og ytre kyst av Sogn og Fjordane, det meste av lavlandet i Trøndelag og ekstra lune steder i Nordland.

  Sone 6 (H6) Dekker midtre del av dalføra på Østlandet, små områder i midtre til øvre del på Sørlandet og Vestlandet, et breiere felt i lavlandet i Trøndelag og områder innafor den harde kyststripa i Nordland og nordover til Tromsø.

 Sone 7 (H7) Dekker øvre del av dalføra i Sør-Norge, ytre kystområder og nedre del av dalføra i Nordland, en større del av indre kyststrøk og lavere områder i innlandet i Troms, samt lune bygder i det sørlige og østlige Finnmark.

Sone 8 (H8) Dekker fjellbygdene i hele Norge, ytre kyststrøk i Troms og det meste av Finnmark.

Med dette sonekartet til hjelp kan man sette i gang og lage en drømme hage. De aller aller fleste plantene som blir solgt har jo merke på seg om hvor de trives best, og så kan man begynne planleggingen. Det å få frem litt ekstra planter hvor en gjerne ikke trodde det skulle gå er bestandig like gøy.

Jeg er i alle fall klar for noen nye prøveprosjekter fremover. Det er så mye flott der ute, og jeg vil gjerne få det til.

  Hvit Blåregn neste prosjekt.

Sørg for at rotklumpen til Hvit Blåregn 'Alba' er godt fuktet ved først å legge den i en bøtte med lunkent vann over natta. Forbered et passende hull; jorda kan forbedres ved å blande inn litt kompost, spesielt dersom du planter nær en vegg. Plant rotklumpen i passende dybde i hullet. Toppen av rotklumpen bør befinne seg rett under jordoverflaten. Fyll opp med jord og press godt. Vann umiddelbart etter plantingen. Den trives i næringsrik, humusrik jord. Gi en vokseplass i full sol.

 

Skrevet 08.05.2015 klokka 10:06. Ligger i kategorien Exteriør. 18 kommentarer18 kommentarer

Av og til savner jeg det å ha hage, og pusle rundt med blomster, trær og busker. Her jeg bor nå har jeg ikke muligheten til det. Så da koser jeg meg med å se på dine prosjekter i hagen :)

Hjelper på det :)

Skrevet 08.05.2015 klokka 10:14
spennende og lærerrikt.. lært noe nytt idag også

Skrevet 08.05.2015 klokka 10:20
lillja: Det er gøy at du liker innleggene mine om hage. Jeg brenner jo ganske godt for den da. Ingen som tviler på det tror jeg. Planter og trær har blitt en viktig del av meg. Mye god terapi i en hage skal jeg si deg.
Trist at du ikke har muligheten, men jeg regner med det er andre ting du holder på med som gjør at du koser deg med.:) Skal tenke på deg når jeg planter ut en spesiell plante. Den trenger litt hjelp først, men så er den på plass, og gir av seg selv. Akkurat som du.:)

Skrevet 08.05.2015 klokka 10:24
Joachim: Så kjekt at det er lærdom på gang... Jeg lærer noe nytt når det kommer til planter og mat hele tiden. Det er gøy, og ikke minst gir det oss en mulighet til å blomstre videre.:)

Skrevet 08.05.2015 klokka 10:25
Mhm, det synes jeg også. Det er det som er så fint med planter og blomster og naturen, er sånn et utrolig stort spenn og områder og velge seg. Man har alltid noe å gjøre og lære.

Skrevet 08.05.2015 klokka 10:29
Så spennende, dette kan jeg ta med meg videre! :)

Skrevet 08.05.2015 klokka 10:43
Joachim: Ja det er ingen tvil der. Ser inne på bloggen din at mat er interessen. Jeg er selv barn av to kokker, og er glad i å lage mat.

Skrevet 08.05.2015 klokka 11:00
Liv Katrine: Man skal dele på det en lærer slik at flest mulig kan kose seg med lærdommene som er ute og går. Jeg er veldig bevist på hva som ikke klarer seg her, og ønsker og få det til selvfølgelig::)

Skrevet 08.05.2015 klokka 11:01
God helg i blomsterhavet :)

Skrevet 08.05.2015 klokka 14:25
Gleder meg til å se det prosjektet på plass <3 DU har jo så mye fint der fra før av også :-)

Skrevet 08.05.2015 klokka 14:53
Mariann Sæther Tokle: Tusen takk for det.. Blomsterhavet er herlig du::) Kos deg i helgen du med::)

Skrevet 08.05.2015 klokka 16:01
frodith: Gleder meg jeg også.. Det er bestandig greit å prøve litt nytt. Ting som er litt utfordrende. Ellers blir det jo alt for lett? Ha ha..

Skrevet 08.05.2015 klokka 16:02
Lurt å lære seg litt om ting en skal plante..jeg har litt lett for å bare starte på impuls..uten å tenke så mye på plassering og blomstringstider o.l..

Men jeg har jo di siste årene stort sett bare hatt litt på terassen i tillegg til litt som kommer opp "av seg selv" i hagen :))

Den blåregnen på bildet var jo nydelig :))

Skrevet 08.05.2015 klokka 19:14
Puh, det var mye å sette seg inn i ..he he, men akk så interssant da :) Ha en vakker fredagskveld :)

Skrevet 08.05.2015 klokka 20:48
annebe: Elsker blåregn. Vet at de er giftige, og en må tenke seg om hvor en plasserer de, men alikevell vil jeg gjerne ha den på plass. Vet akkurat hvor også..
Det å tenke seg litt om og å jobbe mot noe kan ofte være veldig lurt.:)

Skrevet 08.05.2015 klokka 21:32
MOONBEAMSCORNER: Skal jo være litt å bruke hodet på. Det er jo det som blir gøy.:)
Kos deg. Nettopp kommet inn. Jobber fortsatt med litt prosjkter ute.:)

Skrevet 08.05.2015 klokka 21:33
Jeg har litt flaks når det gjelder plattingen, for jeg går etter hva som er finest og passer til de forskjellige plassene. Men det er jo ikke så hardt klima her inne Sandefjord, så det er lett å få blomster til å trives.

Blir spennende å se hos deg inn blomstringen :-)

Skrevet 09.05.2015 klokka 08:02
Åse Helen: Jeg har utrolig mye flott i hagen min. Det er det ingen tvil om. Svigermor har jo en hage en bare kan drømme om, og der har jeg sett hvor som kan settes hvor lenge før jeg tenkte på hva en plante sone er.
Så bilder kommer.

Skrevet 09.05.2015 klokka 08:08


Skriv en ny kommentar
Vanja Ch. Kvalstad ( Inne-ute-Ferdig) Interesser og arbeid går som hånd i hanske.

Naviger i bloggen

Bloggdesign

Design og koding på denne bloggen er gjort av RRH Webdesign.